buitenland

Tunesische president rouwt om militairen en belooft verkiezingen

Door Claartje Vogel - 29 juli 2013

De Tunesische president Moncef Marzouki heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd na de gewelddadige dood van acht militairen. Hij belooft de democratische overgang van het land te voltooien met een nieuwe grondwet en verkiezingen in december.

In de buurt van de grens tussen Tunesië en Algerije werden maandag acht militairen doodgeschoten door onbekende aanvallers. De staatstelevisie spreekt van een ‘terroristische aanslag’.

Extremisten

In het gebied waar de moord werd gepleegd, is het leger sinds eind vorig jaar aanwezig. Militairen maken er jacht op islamitische extremisten. Of deze radicalen achter de aanslag zitten, is niet bekend.

Er heerst grote onrust in Tunesië sinds vorige week een oppositieleider werd vermoord. Duizenden demonstranten gingen de straat op en eisten het aftreden van de regering.

Nieuwe verkiezingen

De oppositie eist ook dat de regering aftreedt omdat de overheid extremisten in het land niet onder de duim weet te houden, de economie niet op gang komt en de overgang naar democratie niet soepel verloopt.

President Marzouki zegt maandag dat zijn regering niet zal opstappen. Hij belooft een nieuwe grondwet en nieuwe verkiezingen in december.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.