buitenland

Turkse rechter verbiedt bouwplannen voor Taksimplein

Door Anna Vossers - 03 juli 2013

Een Turkse rechter verbiedt de bouwplannen van de regering rondom het Taksimplein. Volgens de rechter zijn er tal van regels overtreden en hebben de militaire barakken in Ottomaanse stijl die op de plek van het naastgelegen Gezipark zouden moeten komen, ‘geen enkele waarde voor het publiek’.

De rechterlijke uitspraak is vandaag gepubliceerd.

Publieke opinie

De rechter heeft de uitspraak al op 8 juni gedaan. Het is niet duidelijk waarom de uitspraak niet eerder bekend werd.

Volgens de rechter doen de bouwplannen bovendien geen recht aan de identiteit van het park en is de publieke opinie onterecht niet geraadpleegd.

Heksenjacht

De Turkse regering heeft volgens NOS-correspondent Bram Vermeulen nog drie dagen om in beroep te gaan tegen het besluit van de rechter.

De regering is bezig met een ware ‘heksenjacht’ op iedereen die in juni in opstand kwam tegen de bouwplannen, zegt Vermeulen. 175.000 Twitterberichten en talloze e-mails van bedrijven worden nagetrokken om te achterhalen wie de regering van premier Recep Tayyip Erdogan heeft beledigd. Diverse verslaggevers zijn volgens hem bedreigd.

Gezi-park

Het Gezi-park, waar zich begin juni dagelijks honderden betogers verzamelden, werd op 15 juni door de politie ontruimd na meer dan twee weken van protest tegen de bouwplannen.

Bij de protesten in onder meer Istanbul, Ankara en Izmir kwamen in totaal vier betogers om. 7.500 mensen raakten gewond. De politie gebruikte traangas en fors geweld tegen de tegenstanders van de plannen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.