buitenland

Twee Nederlandse daders mega-bankroof op beelden herkend

Door Servaas van der Laan - 08 juli 2013

Twee Nederlandse verdachten van een omvangrijke bankroof zijn op de maandag vrijgegeven beelden herkend. Het gaat om twee mannen van respectievelijk 52 en 32 jaar oud.

Dat heeft de politie maandagavond bekendgemaakt.

De twee mannen zijn onderdeel in een groot Duits onderzoek naar een mega-bankroof waarbij criminelen in februari zeker 30 miljoen euro buit hebben gemaakt.

Tips

Kort nadat de beelden van de mannen maandag online werden gezet, kreeg de politie tips binnen waarmee de identiteit van de mannen kon worden achterhaald.

De informatie is doorgespeeld aan de Duitse recherche. Die heeft de beelden van het tweetal alweer van de site gehaald.

Creditcards

In de zaak werden eerder al een 56-jarige vrouw en haar 35-jarige zoon uit Den Haag opgepakt. Ze werden in de kraag gevat nadat ze in Düsseldorf 17.000 euro hadden opgenomen met creditcards van de Omaanse Bank of Muscat.

Op diezelfde dag werd in andere steden in Duitsland op een vergelijkbare manier voor bijna 2 miljoen euro aan geld opgenomen.

Cyberroof

De cybercriminelen zouden erin zijn geslaagd om in te breken bij een verwerker van creditcardgegevens in Oman en Qatar.

Ze verkregen de gegevens van gestolen creditcards en verspreidden de kaarten inclusief codes naar handlangers over heel de wereld. Volgens Amerikaanse autoriteiten gaat het om de grootste digitale bankroof uit de geschiedenis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.