buitenland

Venezuela biedt Edward Snowden asiel aan

Door Claartje Vogel - 06 juli 2013

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft besloten de door Amerika gezochte Edward Snowden asiel te verlenen. ‘Ik wil deze jongeman beschermen tegen vervolging door ’s werelds machtigste land,’ zei Maduro vrijdagnacht.

De president van het Zuid-Amerikaanse land maakte in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend dat Snowden welkom is. Maduro had al eerder aangegeven Snowden te willen opvangen, maar had toen nog geen asielverzoek van de Amerikaan ontvangen.

Nicaragua

De 30-jarige Snowden zit vast in de transitzone van een vliegveld in Moskou. Hij heeft in 27 landen asiel aangevraagd, maar de meeste landen wezen zijn verzoek af.

President Daniel Ortega van Nicaragua liet vrijdag ook weten dat hij Snowden asiel wil verlenen. Maar alleen als ‘de omstandigheden het toelaten’.

Vliegen

Het is nog niet duidelijk hoe Edward Snowden Venezuela of Nicaragua kan bereiken. Vorige week mocht een vliegtuig van president Evo Morales uit Bolivia niet vanuit Moskou over Europa vliegen, omdat ambtenaren vermoedden dat Snowden aan boord van het vliegtuig was.

Snowden wordt door de Verenigde Staten gezocht omdat hij openbaar maakte dat de Amerikaanse geheime dienst NSA op grote schaal gegevens verzamelt over internetgebruikers via het geheime computerprogramma PRISM. Hij maakte ook bekend dat de NSA de EU bespioneert in Washington, New York en Brussel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.