buitenland

Vergeten arrestant krijgt schadevergoeding van 3 miljoen euro

Door Shari Deira - 31 juli 2013

De Amerikaan Daniel Chong heeft een miljoenenschikking getroffen met de Amerikaanse overheid omdat de politie hem was vergeten. De 25-jarige Chong krijgt 4,1 miljoen dollar (3,1 miljoen euro) schadevergoeding.

Dat melden diverse Amerikaanse media. Zijn advocaat spreekt van een vreselijk incident dat nooit had mogen gebeuren.

Drugs

Chong, die studeerde aan de universiteit van San Diego, werd op 20 april gearresteerd voor het roken van wiet in een huis in de buurt van de campus. In het pand bleek een grote hoeveelheid drugs en wapens te liggen.

Chong en acht andere verdachten werden gearresteerd en verhoord. Nadat Chong vragen had beantwoord werd hem verteld dat hij snel zou worden vrijgelaten. Maar dat gebeurde niet.

Om nog onbekende redenen zat Chong vijf dagen in een kleine cel zonder raam zonder eten, water en zonder wc. Hij verloor zo snel gewicht dat hij zijn handboeien eenvoudig los kreeg. Chong begon te hallucineren en schreeuwde om hulp maar was al gauw te zwak om nog te schreeuwen.

Uitwerpselen

Om te overleven besloot Chong zijn eigen urine te drinken. Gedurende de laatste twee dagen was er ook geen licht in de cel. Na vijf dagen vonden agenten Chong bedekt onder zijn eigen uitwerpselen en met uitdrogingsverschijnselen.

Het is nog onduidelijk hoe agenten Chong konden vergeten. De student heeft naar eigen zeggen intensieve therapiesessies moeten ondergaan en had last van een posttraumatische stressstoornis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.