buitenland

Verslaafde boeddhistische monniken uit drugskloosters gezet

Door Josefine van Enk - 10 juli 2013

De Thaise politie heeft 32 boeddhistische monniken opgepakt wegens drugsmisbruik. De monniken zijn naar een verslavingskliniek gebracht.

De Thaise politie viel 27 kloosters binnen in de plaats Ban Mo, ongeveer 100 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bangkok, om de monniken te controleren op drugsgebruik.

Onder de betrapte drugsgebruikers waren twee leiders van een boeddhistisch klooster die ruim vrijftien jaar geleden in dienst traden.

Levensstijl

De Thaise autoriteiten maken zich al langer zorgen over de opvallende levensstijl van de normaal toch vrome monniken.

Ze blijken een luxueus en decadent leven te leiden, terwijl van boedhistische monniken een ingetogen en bescheiden levensstijl wordt verwacht. In Thailand is ongeveer 95 procent van de bevolking boeddhist.

Privévliegtuig

Een youtube filmpje van een Thaise monnik in een privévliegtuig zorgde eerder al voor verontwaardiging.

De boeddhist draagt in het vliegtuig een peperdure zonnebril van Louis Vuitton en heeft een tas van hetzelfde merk naast zich staan.

Onderzoek

De man op het filmpje wordt nu ook onderzocht voor het witwassen van zwart geld. Hij heeft een aantal bankrekeningen waar samen omgerekend meer dan vijf miljoen euro op staat.

Daarnaast wordt de boeddhist ervan verdacht seksuele relaties met tenminste acht vrouwen te onderhouden en de vader van twee kinderen te zijn, terwijl monniken worden geacht een celibatair leven te leiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.