buitenland

Vijf medewerkers cruiseschip Costa Concordia krijgen celstraf

Door Anna Vossers - 20 juli 2013

De rechter in Italië heeft zaterdag het schikkingsvoorstel van vijf medewerkers van de rederij van cruiseschip Costa Concordia geaccepteerd. Ze krijgen gevangenisstraffen tot twee jaar en tien maanden.

De vijf staan terecht voor hun rol bij de ramp met cruiseschip Costa Concordia, dat vorig jaar in januari zonk. Het Openbaar Ministerie was met twee brugofficieren, een roerganger, een hoteldirecteur en de crisismanager eerder al overeengekomen dat ze een lagere straf krijgen omdat ze hebben verklaard schuldig te zijn.

Scheepsramp

De crisismanager van Costa Cruises, Roberto Ferrani, die de ernst van de situatie onderschatte, kreeg de hoogste straf van twee jaar en tien maanden. Vier anderen krijgen straffen van minstens twintig maanden.

Waarschijnlijk gaan ze niet de cel in: gevangenisstraffen tot twee jaar zijn voorwaardelijk. Langere celstraffen kunnen worden omgezet in een werkstraf.

Kapitein

De kapitein van het schip wordt gezien als de hoofdverdachte. Hij staat in een andere rechtszaak terecht. Ook hij deed een schikkingsvoorstel: in ruil voor een schuldbekentenis zou Francesco Schettino een celstraf van drie jaar en vijf maanden krijgen. Maar zelfs zijn eigen advocaten zagen het voorstel meer als een formaliteit.

Bij de scheepsramp kwamen 32 personen om het leven, nadat het schip tegen een rots voer en kapseisde bij het eiland Giglio voor de kust van Toscane.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.