buitenland

VN-chef Ban Ki-moon roept op tot vrijlaten van Morsi

Door Claartje Vogel - 26 juli 2013

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon roept op tot de vrijlating van de afgezette Egyptische president Mohamed Morsi. Ook andere leden van de Moslimbroederschap moeten worden vrijgelaten.

Dat zegt Ban Ki-moon donderdag in New York.

Willekeurig

Hij vindt dat de Moslimbroeders moeten worden vrijgelaten of een openbaar proces moeten krijgen. Ban Ki-moon roept de overgangsregering van Egypte op om geen ‘willekeurige arrestaties’ te verrichten.

De Egyptische president Morsi werd op 3 juli afgezet na massademonstraties tegen zijn regering. Sindsdien wordt Morsi vastgehouden op een geheime locatie, maar er zijn geen formele klachten tegen hem ingediend.

Demonstraties

Zowel voor- als tegenstanders van Morsi hebben voor vrijdag opgeroepen tot demonstraties. Ban Ki-moon roept beide partijen op tot ‘maximale terughoudendheid’. Hij is bang dat de demonstraties opnieuw op geweld uitlopen.

Eerder riepen ook de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie en de Amerikaanse regering op tot terughoudendheid van de demonstranten. Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat de militairen in Egypte alles moeten doen om confrontaties tussen de voor- en tegenstanders van Morsi te voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.