buitenland

VN en Verenigde Staten waarschuwen Egypte na weer 72 doden

Door Anna Vossers - 28 juli 2013

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (VN), Navi Pillay, heeft Egypte gewaarschuwd dat de aanhoudende confrontaties in het land tot een ramp kunnen leiden. De verklaring zondag van de VN-commissaris kwam nadat zaterdag weer tientallen doden vielen bij clashes tussen Morsi-aanhangers en de politie.

‘Ik vrees voor de toekomst van Egypte als de militairen en veiligheidstroepen en sommige demonstranten zich zo confronterend en agressief blijven gedragen’ aldus Pillay in een verklaring. ‘Aanhangers van de Moslimbroederschap hebben het recht om vreedzaam te protesteren, net als ieder ander.’

Doden

Pillay drong zondag aan op een onafhankelijk en snel onderzoek naar het geweld van de afgelopen dagen waarin de militairen een belangrijke rol lijken te hebben gespeeld. Zaterdag drong ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, aan op onderzoek naar dat geweld.

Zaterdagochtend waren er zes uur lang heftige gevechten tussen Moslimbroeders en de politie in Caïro. Bij de confrontaties kwamen naar schatting van het ministerie van Gezondheid 74 mensen om.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Right Watch hadden veel slachtoffers schotwonden in hun borst of hoofd en lijken ze van bovenaf te zijn doodgeschoten.

Zitdemonstraties

Sinds president Mohammed Morsi op 3 juli door het leger uit de macht werd gezet, blijven aanhangers van de Moslimbroederschap protesteren. Zij willen dat Morsi zijn machtspositie terugkrijgt.

Het leger stelde hen echter een ultimatum: als ze niet voor afgelopen zaterdag zouden stoppen met hun protest, zou er geweld tegen ze worden gebruikt.

Minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Ibrahim herhaalde zaterdag na de confrontaties dat de zit-demonstraties van Moslimbroeders moeten ophouden, anders worden ze door het leger beëindigd. Morsi-aanhouders zeggen te blijven zitten tot de afgezette president Mohamed Morsi weer in functie is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.