buitenland

Vredesoverleg Israël en Palestijnen na jaren hervat

Door Shari Deira - 30 juli 2013

Vertegenwoordigers van Israël en de Palestijnen hebben het overleg over vrede weer opgepakt. Tijdens een diner in Washington met onder anderen de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) spraken de partijen met elkaar.

Kerry spreekt van een ‘heel bijzonder moment’ omdat met het diner ook de ramadan, de vastenperiode voor moslims, werd doorbroken.

Keuzes

Het is voor het eerst in bijna drie jaar dat vertegenwoordigers van premier Benjamin Netanyahu van Israël en de Palestijnse president Mahmoud Abbas met elkaar praten. De vredesonderhandelingen werden gestaakt vanwege het Israëlische nederzettingenbeleid.

De Amerikaanse president Barack Obama verwelkomde de gesprekken maandag en benadrukte dat er ‘moeilijke keuzes’ moeten worden gemaakt.

Gevangenen

In aanloop naar de gesprekken heeft Israël 104 Palestijnse gevangenen vrijgelaten. Dertien ministers van het kabinet van Netanyahu stemden zondag in met de vrijlating van de gevangenen, waarvan het merendeel was veroordeeld tot levenslang.

De besprekingen worden geleid door de voormalige Amerikaanse ambassadeur Martin Indyk. Hij ziet ernaar uit om met partijen ‘te werken aan president Obama’s visie van twee staten die in vrede en veiligheid naast elkaar leven’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.