buitenland

WikiLeaks’ Assange doet mee aan verkiezingen Australië

Door Anna Vossers - 02 juli 2013

Klokkenluider Julian Assange is kandidaat voor de parlementsverkiezingen in Australië. Vanuit de Ecuadoraanse ambassade in Londen is hij de lijsttrekker van de WikiLeaks Partij in de staat Victoria.

De Australische kiescommissie heeft zijn kandidatuur dinsdag goedgekeurd. Eerder liet woordvoerder Greg Barns van de WikiLeaks Partij al weten aan The Australian dat Assange van plan was zich kandidaat te stellen voor de senaatsverkiezingen van 14 september.

Terugkeer

Volgens Barnes is Assange, die nu in de ambassade van Ecuador in Londen woont, van plan naar Australië terug te keren als hij wordt gekozen. ‘De regering moet ervoor zorgen dat Assange dan veilig terug naar Australië kan komen. Het zou gênant zijn als de kiezers van Victoria niet de kandidaat op wie zij stemmen in het parlement krijgen.’

Als dat niet lukt, zal een vervanger namens Assange plaatsnemen in de senaat, meldt de WikiLeaks Partij. Speerpunt van de partij is transparantie van overheid, maatschappelijk organisaties en bedrijven.

In minstens drie staten doet de WikiLeaks Partij mee aan de verkiezingen. De partij werkt nauw samen met WikiLeaks, de website waarop onder meer honderdduizenden ambassadeberichten van de Verenigde Staten openbaar werden gemaakt.

Uitlevering

Assange houdt zich al sinds 19 juni 2012 schuil in de ambassade van Ecuador. Zweden heeft om uitlevering van de WikiLeaks-oprichter gevraagd, omdat hij verdachte is in een zedenzaak.

Volgens verschillende Zweedse vrouwen met wie Assange een verhouding had, heeft Assange tegen hun zin seks met hen gehad, wat volgens de Zweedse wet een vorm van verkrachting is.Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.