buitenland

Zeker 56 doden door zware aardbeving in China

Door Josefine van Enk - 22 juli 2013

Ten minste 56 mensen zijn overleden door een aardbeving in de provincie Gansu, in het noordwesten van China. Door de beving van maandagochtend (lokale tijd) raakten 412 mensen gewond.

Dat meldt de Chinese krant South China Morning Post maandag. Het dodenaantal kan nog oplopen omdat veel dorpen in de getroffen bergachtige gebieden zijn afgesloten van de buitenwereld. Ook de telefoonverbinding viel uit.

Schade
Ooggetuigen zeggen dat de beving ongeveer een minuut duurde. Er werden 21.000 huizen vernietigd en 120.000 huizen raakten beschadigd. Gansu TV meldt dat eenvijfde van de huizen is ingestort en 60 procent van de huizen barsten vertoont.

Inmiddels zijn 1.500 militairen, 500 tenten en 2.000 dekens naar het getroffen gebied gestuurd. Het Rode Kruis stuurde ook al hulp.

Kracht
Het Amerikaanse onderzoeksbureau United States Geological Survey (USGS) meldt dat de aardbeving een kracht had van 5.9 op de schaal van Richter. Maar het Chinese persbureau Xinhua zegt dat het gaat om een beving met een kracht van 6.6 op de schaal van Richter.

Een tweede schok volgde ongeveer anderhalf uur na de eerste beving. Volgens het persbureau had deze schok een kracht van 5.6 op de schaal van Richter.

In april vielen 164 doden door een aardbeving in de aan Gansu grenzende provincie Sichuan. In 2008 vielen in Sichuan tienduizenden doden door een aardbeving.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.