buitenland

Zeker dertig doden na gevechten in Egypte

Door Claartje Vogel - 06 juli 2013

In Egypte zijn vrijdag minstens dertig doden gevallen bij gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van de afgezette president Mohammed Morsi. De rust keerde vrijdagnacht terug toen het leger na een paar uur ingreep met bewapende voertuigen.

Dat meldt nieuwszender Al Jazeera zaterdag. De gevechten begonnen vrijdag toen duizenden aanhangers van Morsi de straat op gingen om te protesteren tegen het afzetten van de eerste democratisch gekozen president.

Gevechten

De twee voor- en tegenstanders van Morsi troffen elkaar op een brug over de Nijl in de hoofdstad Caïro. Ze schoten vuurwerk op elkaar af en gooiden stenen naar elkaar. Volgens getuigen werd er ook met vuurwapens geschoten.

Ook in andere delen van het land namen Moslimbroeders het tegen andere groepen op. Honderden raakten gewond en in Caïro vielen zeventien doden. In de rest van het land vielen minstens 13 doden. De slachtoffers zijn zowel aanhangers als tegenstanders.

Coup

Sinds het afzetten van Morsi door het leger is het erg onrustig in Caïro en in andere delen van het land. De Moslimbroeders weigeren zich bij de coup neer te leggen en eisen dat hun leider weer wordt teruggezet als president.

Die oproep gaat niet zonder slag of stoot. Vrijdag opende het leger het vuur op een groep Morsi-aanhangers die vermoedelijk de schuilplaats van de afgezette president probeerde te bereiken.

Teleurgesteld

Het leger heeft donderdag een interim-president aangesteld die het land moet besturen totdat er nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Veel Egyptenaren zijn teleurgesteld omdat de democratisch gekozen president weinig verbetering heeft gebracht na het afzetten van dictator Hosni Mubarak .

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.