buitenland

Zes doden bij pro-Morsi-demonstratie; dodental Egypte nu honderd

Door Anna Vossers - 23 juli 2013

Zes pro-Morsi-demonstranten zijn dinsdagmorgen vroeg in Caïro doodgeschoten door de politie. Het totale dodental bij protesten in Egypte de afgelopen weken is daarmee opgelopen tot ongeveer honderd.

De zes werden gedood in de buurt van de universiteit van Caïro, schrijft nieuwszender Al Jazeera dinsdag. Daar protesteren aanhangers van oud-president Mohammed Morsi sinds die op 3 juli uit zijn ambt werd gezet door het leger.

Vreedzaam protest

Volgens de Moslimbroederschap, de islamitische beweging waar Mohammed Morsi bij hoort, viel de politie een vreedzame zit-demonstratie aan.

Volgens de politie maakten de Morsi-aanhangers gebruik van vuurwapens en gooiden ze stenen.

Premier

Interim-president Adly Mansour riep eerder vandaag in een televisietoespraak op tot verzoening tussen de verschillende partijen. ‘We willen een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het land beginnen, zonder haat, zonder boosaardigheid, zonder verdeling’, aldus Mansour.

Drie doden

Maandag overleden ook al drie mensen door geweld bij protesten. Bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van het voormalig regime van Mohammed Morsi op het Tahrirplein kwam een persoon om. In de buurt van de Amerikaanse ambassade overleed ook iemand bij rellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.