buitenland

Zuid-Amerikaans crisisberaad na vliegtuigincident Morales

Door Servaas van der Laan - 04 juli 2013

De Zuid-Amerikaanse Unie Unasur komt donderdag bijeen voor een spoedzitting over het vliegtuigincident met het presidentiële vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales. De Socialistische president moest woensdag een noodstop maken in Wenen omdat Europa het luchtruim had dichtgegooid.

Dat heeft Unasur in een verklaring laten weten.

De spoedzitting in Bolivia zal worden voorgezeten door de Ecuadoraanse president Rafael Correa. Naast Bolivia en Ecuador, zullen ook Argentinië, Venezuela, Uruguay en Suriname afgevaardigden sturen.

Blokkade

De Zuid-Amerikaanse landen zijn ontsteld over de Europese blokkade in het luchtruim voor Morales. Presidentiële vliegtuigen genieten immers onschendbaarheid en mogen niet zomer aan de grond worden gezet.

De Franse president François Hollande heeft intussen excuses gemaakt in de richting van zijn Socialistische bondgenoot Morales. Volgens Hollande was er sprake van een misverstand.

Snowden

Frankrijk was, samen met onder meer Spanje, Italië en Portugal, in de veronderstelling dat de Amerikaanse vluchteling Edward Snowden aan boord van het regeringstoestel was. Morales was immers afkomstig uit Rusland, waar ook Snowden zich op zou houden.

Morales werd woensdag vele uren vastgehouden op de luchthaven van Wenen en mocht pas vertrekken nadat ambtenaren van het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken hadden geconstateerd dat Snowden niet aan boord van het toestel was. Morales is woest en spreekt van ‘imperialistisch gedrag’. Op de top zal worden bekeken of er juridische stappen genomen kunnen worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.