buitenland

278 doden na gewelddadige ontruiming zitdemonstraties

Door Anna Vossers - 14 augustus 2013

Het officiële dodental in Egypte ten gevolge van de confrontaties tussen oproerpolitie en Morsi-aanhangers is opgelopen tot 278. Onder hen zijn 235 burgers en 43 agenten, meldt de Egyptische regering.

Zo’n tweeduizend mensen raakten woensdag gewond volgens het ministerie van Volksgezondheid, meldt persbureau Reuters.

Buitensporig geweld

De cijfers die de Moslimbroeders doorgeven zijn veel hoger: volgens de groepering, die wil dat de afgezette president Mohammed Morsi terugkomt, zijn er woensdag meer dan tweeduizend mensen overleden bij de confrontaties.

De Moslimbroederschap beschuldigt de oproertroepen van de regering van het buitensporig gebruik van geweld. Agenten hebben onder meer geschoten, traangas ingezet en ze zouden tenten in brand hebben gestoken.

Geen andere keuze

Interim-premier Hazem el-Beblawi verdedigde de harde aanpak. Volgens hem hadden de autoriteiten geen andere keuze dan ‘de verspreiding van anarchie’ te beëindigen.

Interim-vicepremier Mohamed ElBaradei was het daar echter niet mee eens en stapte op omdat hij niet verantwoordelijk wilde zijn voor het vergieten van ook maar een druppel bloed.

Noodtoestand

Interim-president Adly Mansour heeft woensdag voor een maand de noodtoestand afgekondigd in het hele land, en een avondklok van 19:00 tot 6:00 uur voor onder meer de steden Caïro, Alexandrië en Suez. De noodtoestand was in Egypte van 1967 tot 2012 al bijna onafgebroken van kracht.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte woensdag het reisadvies naar Egypte aan. Alle reizen die niet naar een hotelresort aan de Rode Zee en de Golf van Akaba gaan worden ontraden, en het ministerie raadt Nederlanders die op andere plekken in Egypte zijn aan ‘te overwegen of hun verblijf nog langer noodzakelijk is’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.