buitenland

’94 procent Ryanair-piloten wil onderzoek naar veiligheid’

Door Anne-Marie Spermon - 12 augustus 2013

Van ruim duizend gezagvoerders en copiloten van luchtvaartmaatschappij Ryanair vindt maar liefst 94 procent dat de veiligheidscultuur binnen de organisatie niet deugt. De Ierse luchtvaartautoriteit IAA zou een onderzoek moeten starten.

Dat blijkt uit een anonieme enquête, afgenomen door vakorganisatie Ryanair Pilot Group (RPG), onder meer dan eenderde van alle Ryanair-piloten.

Bedreiging

De veiligheidscultuur bij Ryanair zou veel te wensen overlaten. Van de ondervraagden durft 67 procent veiligheidsproblemen niet te melden bij het daarvoor bestemde, vertrouwelijke rapportagesysteem van de luchtvaartmaatschappij.

Volgens Evert van Zwol, voorzitter van de RPG, vormt de angst om zorgen te uiten en kritiek te leveren een directe bedreiging voor de veiligheid van Ryanair-vliegtuigen in de lucht. Als bijvoorbeeld een technisch incident met een bepaald toestel niet wordt gemeld, beschikt een volgende piloot, die hetzelfde toestel bestuurt, niet over de benodigde veiligheidsinformatie.

Petitie

De RPG wilde oorspronkelijk via een petitie de onvrede over de veiligheidscultuur aankaarten. Voorzitter Van Zwol zegt echter dat de directie van prijsvechter Ryanair direct dreigde met ontslagen, als piloten zo’n petitie zouden ondertekenen.

De luchtvaartmaatschappij slaagde er vorige week in om tijdelijk de Facebook- en Twitter-accounts van de RPG, en van enkele piloten, uit de lucht te laten halen. Volgens de vakorganisatie probeert Ryanair de ‘stem van de piloten’ hardhandig te onderdrukken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.