buitenland

‘Aanval op Syrië door Britten en Amerikanen uitgesteld’

Door Anna Vossers - 28 augustus 2013

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad zijn het niet eens geworden over een Brits plan dat toestemming zou geven voor militair ingrijpen in Syrië. Mogelijk wordt een aanval uitgesteld tot volgende week dinsdag.

China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk, de vijf landen met vetorecht in de VN-Veiligheidsraad, hebben woensdag over Syrië overlegd. De Westerse landen zijn ervan overtuigd dat het regime van president Bashar al-Assad achter de aanval met chemische wapens van afgelopen woensdag zat, waarbij honderden burgerslachtoffers vielen.

Wapeninspecteurs

Rusland blokkeerde de Britse resolutie en wil wachten tot het onderzoek van VN-wapeninspecteurs naar de gifgasaanval is afgerond, meldt The Guardian. De Russen waarschuwen dat militair ingrijpen door het westen tot onrust in het Midden-Oosten zal leiden.

Het onderzoek van de VN-inspecteurs zal volgens secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-moon vier dagen duren. Tot nu toe konden de inspecteurs gedurende twee dagen bewijzen verzamelen en ooggetuigen spreken. Volgens bronnen binnen de VN duurt het mogelijk tot dinsdag voordat hun onderzoek klaar is.

Groot-Brittannië

Het Britse parlement overlegt donderdag over militair ingrijpen in Syrië. In een woensdag openbaar gemaakt voorstel staat dat de Britten er alles aan willen doen om voor een militaire actie steun vanuit de Verenigde Naties te krijgen.

Voordat het Verenigd Koninkrijk ingrijpt in Syrië, moet het parlement toestemming geven.

Amerika

De Amerikaanse regering vindt het volgens The Guardian niet nodig om op de VN-Veiligheidsraad te wachten. Eerder liet minister van Defensie Chuck Hagel weten dat Amerikaanse oorlogsschepen ‘klaar om aan te vallen‘ zijn in de buurt van Syrië.

De geplande aanval op Syrië zou niet bedoeld zijn om het regime uit te schakelen, maar als antwoord om duidelijk te maken dat het gebruik van chemische wapens tegen de eigen bevolking voor de internationale gemeenschap onaanvaardbaar zijn. Daarom zouden enkele dagen lang militaire doelen worden beschoten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.