buitenland

Achttien Amerikaanse ambassades zondag weer open

Door Anna Vossers - 10 augustus 2013

De Verenigde Staten heropenen zondag achttien van de negentien gesloten ambassades in het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Alleen de ambassade in Jemen en het consulaat in het Pakistaanse Lahore blijven nog dicht vanwege terreurdreiging.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt, meldt The Washington Post zaterdag.

Dreiging

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie zegt dat er nog steeds sprake is van terreurdreiging. Afgelopen week doodden de Amerikanen meerdere vermeende Al-Qa’idastrijders met drone-aanvallen.

De ambassades werden gesloten na een onderschept gesprek tussen belangrijke Al-Qa’idaleiders, waaruit bleek dat die een aanslag op een belangrijk strategisch doelwit planden. Het was niet duidelijk waar die terreuraanslag zou plaatsvinden, maar voor de zekerheid sloten de Verenigde Staten een twintigtal gebouwen van de diplomatieke dienst.

Jemen

Het lijkt erop dat de tak van Al-Qa’ida op het Arabisch Schiereiland de laatste jaren steeds belangrijker is geworden, zeggen deskundigen. Al Qa’idaleider Al-Zawahri, de opvolger van Osama bin Laden, gaf in het onderschepte gesprek persoonlijk bevelen aan Nasser al-Wuhayshi, de leider van de Jemenitische tak van de terreurorganisatie.

Woensdag lieten de veiligheidsdiensten in Jemen, een van de armste Arabische landen, weten dat ze een aanslag op olie- en gasinstallaties hebben verijdeld. Ook wilde Al-Qa’ida verschillende havensteden in het zuiden van Jemen bezetten.

Nederlandse ambassade

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambassade in Jemen ook gesloten en heeft het ambassadepersoneel zelfs uit het land geëvacueerd. Daarnaast heeft het alle Nederlanders in Jemen opgeroepen het land te verlaten.

Het is niet precies duidelijk hoeveel mensen gehoor hebben gegeven aan die oproep. Ambassadeur Jeroen Verheul schat dat er nog ongeveer twintig Nederlanders in Jemen zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.