buitenland

Amerika doet onderzoek naar mogelijke gifgasaanval Syrië

Door Claartje Vogel - 23 augustus 2013

De Amerikaanse president Barack Obama geeft inlichtingendiensten opdracht om te onderzoeken of het klopt dat er chemische wapens gebruikt zijn in de buurt van Damascus. Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-moon wil dat de situatie in Syrië zo snel mogelijk wordt onderzocht.

Ban Ki-moon vraagt de Syrische regering om een team van wapeninspecteurs zo spoedig mogelijk toestemming te geven om het incident te onderzoeken.

Geen excuus

‘Voor het gebruik van chemische wapens is geen enkel excuus. Het schendt de internationale wetten’, vindt de VN-leider, ‘zo’n misdaad tegen de menselijkheid moet ernstige gevolgen hebben voor de dader.’

Eerder blokkeerden China en Rusland een extra onderzoek van de Verenigde Naties.

Amerika

De Amerikanen gaan ervan uit dat alleen het Syrische regime chemische wapens kan inzetten. De rebellen hebben volgens hen niet het vermogen om zulke wapens te gebruiken.

De Verenigde Staten willen nog geen conclusies trekken, maar als er inderdaad chemische wapens zijn ingezet, is dat volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘een buitensporige en overduidelijke escalatie’ van de burgeroorlog in Syrië.

Aanval

Bij een vermeende gifgasaanval in de buurt van Damascus zijn woensdag honderden Syriërs om het leven gekomen. Volgens rebellen vuurde het Syrische regeringsleger raketten met gifgas af op verschillende voorsteden rondom de hoofdstad.

Fahad Almasri, leider van het vrije Syrische leger, gaat uit van meer dan 1.700 doden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.