buitenland

Amerika en Europa in gesprek met Egyptische regering

Door Claartje Vogel - 03 augustus 2013

Afgevaardigden van de Verenigde Staten en de Europese Unie praten zaterdag met de plaatsvervangende regering van Egypte. Ze willen zorgen dat er geen politieke crisis uitbreekt en het geweld stopt.

Er heerst onrust in Egypte sinds president Mohammed Morsi werd afgezet. Bij protesten tussen voor- en tegenstanders van de afgezette president kwamen bijna 300 personen om het leven.

Afgevaardigden

Egyptische minister van Buitenlandse Zaken sprak met de Amerikaanse onderminister William Burns van Buitenlandse Zaken en ambassadeur Anne Patterson. Ook afgevaardigde Bernardino Leon van de Europese Unie neemt deel aan de gesprekken.

De Europese en Amerikaanse afgevaardigden spraken ook met aanhangers van de Moslimbroederschap, waar de afgezette president deel van uitmaakt. De Broederschap eist dat legerleider Abdel-Fattah Al-Sisi geen deel uitmaakt van enige politieke deal.

Verkiezingen

De plaatsvervangende regering zegt alle politieke partijen toe te laten tot de komende verkiezingen, zolang zij zich ‘onthouden van alle vormen van geweld of aansporing tot geweld’.

De door het leger gesteunde interim-regering van Egypte is waarschijnlijk van plan om de politie het bevel geven de demonstraties van Morsi-aanhangers te beëindigen. Afgelopen week zei Binnenlandse Zaken-minister Mohamed Ibrahim dat de regering ‘alles wat juridisch toelaatbaar is’ mag doen om de betogers weg te jagen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.