buitenland

Amerika: geen twijfel regering Syrië achter gifgasaanval

Door Claartje Vogel - 30 augustus 2013

Topambtenaren hebben de Amerikaanse regering telefonisch ingelicht over Syrië. Volgens de inlichtingendienst is de regering van president Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de gifgasaanval in Damascus vorige week.

De Amerikaanse inlichtingendienst zegt bewijs te hebben dat de Syrische overheid verantwoordelijk is. Ze zouden communicatie hebben onderschept tussen hoge Syrische functionarissen en kort voor de aanval bij Damascus werden militairen verplaatst. Dat zou aangeven dat er ‘iets groots zoals een chemische aanval’ zou gebeuren.

Geen twijfel

Volgens de Amerikaanse topambtenaren is er geen twijfel dat de regering van al-Assad verantwoordelijk is voor de gifgasaanval. De wapeninspecteurs van de Verenigde Naties hebben nog geen onomstotelijk bewijs gevonden. Zij zoeken vrijdag voor het laatst naar sporen van chemische wapens in Syrië.

Het Brits Lagerhuis stemde donderdag voorlopig tegen een militaire actie in Syrië. De Amerikaanse president Barack Obama is overtuigd dat de Syrische regering verantwoordelijk is voor de gifgasaanval en wil actie ondernemen.

Actie

‘Actie tegen Syrië moet een internationale aangelegenheid zijn, wel besluit er over ingrijpen ook wordt genomen. Daarom blijven we zoeken naar bondgenoten om een internationale coalitie te vormen’, zegt de Amerikaanse minister van Defensie.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) belt vrijdagmiddag met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry. Dat meldt nieuwswebsite NU.nl. Timmermans wil dat Amerika zo veel mogelijk informatie deelt met Nederland, zodat ‘ een zelfstandig oordeel kan worden gevormd over wie hier de schuldige kan zijn’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.