buitenland

‘Amerikaans leger klaar om in te grijpen in Syrië’

Door Anna Vossers - 25 augustus 2013

Het leger van de Verenigde Staten staat klaar voor een militair ingrijpen in Syrië als president Barack Obama daartoe opdracht geeft. Volgens Obama is het waarschijnlijk dat het Syrische regeringsleger achter een aanval met chemische wapens zit.

‘President Obama heeft het ministerie van Defensie gevraagd alle mogelijke scenario’s voor te bereiden. Dat hebben we gedaan en we zijn klaar voor welke optie dan ook, als hij ervoor kiest een ervan uit te oefenen,’ zei de Amerikaanse minister Chuck Hagel (Defensie) zondag tegen persbureau Reuters.

Afweging

Volgens Hagel is de regering nog steeds bezig af te wegen of militair ingrijpen in Syrië wenselijk is. Obama en premier David Cameron van Groot-Brittannië, die zaterdag overlegden over mogelijke interventies in Syrië, zeggen ‘zeer ongerust’ te zijn over de signalen over een gifgasaanval door het regeringsleger.

Daarbij zijn mogelijk 1.700 mensen omgekomen. ‘Grootschalig gebruik van chemische wapens’ zou volgens de Verenigde Staten en Groot-Brittannië een ‘serieuze reactie’ vereisen.

Volgens Hagel verzamelen deskundigen voordat een beslissing valt nog meer informatie over de toedracht van de gifgasaanval. Ook worden het juridisch kader en de internationale steun van een eventueel militair ingrijpen bekeken.

Iran

Wapeninspecteurs van de Verenigde Naties (VN) zouden van de Syrische regering de wijk in Damascus mogen betreden waar afgelopen week honderden doden vielen. Ze kunnen onderzoeken of er chemische wapens zijn gebruikt. Dat zou de Syrische minister van Buitenlandse zaken tegen zijn Iraanse ambtsgenoot hebben gezegd, meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA.

‘We staan in nauw contact met de Syrische regering,’ zegt de Iraanse minister Mohammad-Javad Zarif. ‘Ze hebben ons verzekerd nooit dergelijke inhumane wapens te hebben gebruikt en te zullen samenwerken met de experts van de VN.’

Leger

Zarif zegt het gebruik van chemische wapens sterk te veroordelen, net als eerder regeringsleiders uit andere landen. Uit voorlopige resultaten van Europees en Amerikaans onderzoek bleek vrijdag dat het leger inderdaad een gifgasaanval heeft gepleegd.

De Syrische president Bashar al-Assad zegt dat het leger niets met de gifgasaanval te maken heeft en dat de oppositie chemische wapens heeft gebruikt. Volgens Iran wil Assad daarom volledige medewerking verlenen aan het onderzoek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.