buitenland

Amerikaanse aanval op Syrië mogelijk al donderdag

Door Anna Vossers - 27 augustus 2013

Mogelijk voeren de Verenigde Staten al vanaf donderdag een ‘beperkte’ militaire aanval uit op Syrië om president Bashar al-Assad te straffen voor zijn vermeende gifgasaanval. Het is niet de bedoeling om Assad of het regeringsleger uit te schakelen.

Dat meldt nieuwszender NBC News dinsdag op basis van informatie van ambtenaren.

Drie dagen

De militaire actie zou maximaal drie dagen gaan duren en vooral symbolisch bedoeld zijn. De Verenigde Staten willen Assad een signaal geven dat hij met het gebruik van chemische wapens een ethische grens heeft overschreden die zij niet tolereren. De geplande doelwitten van de actie zijn bunkers, vliegvelden en artillerie.

Tijdens een vergadering in Istanbul hebben diplomaten leden van de Syrische oppositie verteld dat hun land binnen enkele dagen een militaire actie van het westen kan verwachten. Ook zou de oppositie zich moeten klaarmaken voor vredesbesprekingen in Genève.

Klaar

De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, heeft aangegeven dat de benodigde oorlogsschepen klaarliggen. ‘Wij hebben materieel in stelling gebracht om elke optie die de president wil te kunnen vervullen,’ zei Hagel dinsdag.

De Amerikaanse president Barack Obama overlegde dinsdag met de Franse president François Hollande en met de Australische premier Kevin Rudd over militair ingrijpen in Syrië. Hollande heeft aangegeven dat Frankrijk ‘klaar is om de schuldige van de gifgasaanval te straffen’.

VN-inspectie

Ook de Britse premier David Cameron heeft aangegeven dat voor ‘een misdaad als deze, namelijk het gebruik van chemische wapens tegen het eigen volk’ een reactie van de internationale gemeenschap nodig is.

Hoewel inspecteurs van de VN nog tot zondag in Syrië blijven om de vermeende aanval met chemische wapens van vorige week woensdag te onderzoeken, lijken de Amerikanen, Fransen en Britten ervan overtuigd dat Assad inderdaad een gifgasaanval heeft uitgevoerd. Daarbij zijn honderden doden gevallen, waaronder veel kinderen.

Nederland

De buitenlandcommissie van de Nederlandse Tweede Kamer komt woensdag bijeen. Later deze week overleggen de parlementariërs met minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) over de ontwikkelingen in Syrië.

Timmermans gaf dinsdag opnieuw aan dat hij nog niet voor een militaire interventie is, zolang de onderzoeksresultaten van inspecteurs van de Verenigde Naties (VN) nog niet bekend zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.