buitenland

Amerikaanse staten mogen marihuana gedogen

Door Claartje Vogel - 30 augustus 2013

De Amerikaanse regering laat weten dat de staten Colorado en Washington marihuana mogen gedogen. De staten zijn bezig met een experiment en mogen daarmee doorgaan zolang ze de door de regering gestelde grenzen niet overschrijden.

Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times.

Wetten

De federale wet in Amerika verbiedt de teelt en het gebruik van marihuana. Het Witte Huis liet donderdag weten dat nieuwe wetten die marihuana legaliseren, zijn toegestaan.

De staten Colorado en Washington legaliseerden marihuana vorig jaar voor zowel medisch als recreatief gebruik. Twintig andere staten en het district Colombia willen marihuana voor medische doeleinden toestaan.

Strafbaar

Volgens het ministerie van Justitie blijven alleen specifieke gevallen strafbaar, zoals marihuanaverkoop aan minderjarigen, geweld en ongelukken die te maken hebben met de drug of smokkel van marihuana over de staatsgrenzen.

Justitie liet eerder deze maand weten dat er geen celstraf meer wordt gegeven voor kleine, geweldloze overtredingen met drugs. De voornaamste reden hiervoor zijn de overvolle federale gevangenissen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.