buitenland

Australische oud-vicepremier roept op tot boycot Amerika

21 augustus 2013

Voormalig Australische vicepremier Tim Fischer roept toeristen op Amerika te mijden. Een Australische honkballer werd deze week in de Amerikaanse stad Duncan, Oklahoma uit het niets door drie tieners doodgeschoten.

Een boycot moet Amerika aanmoedigen strengere maatregelen te nemen tegen wapenbezit, zegt Fischer in het CNN-programma Piers Morgan Live.

Host Piers Morgan twitterde zelf: ‘Als een onschuldige Australische student in Oklahoma ‘’voor de lol’’ wordt neergeschoten, wordt Amerika’s wapencrisis het probleem van de hele wereld.’

Woede

De oud-politicus noemt de dood van de 22-jarige Christopher Lane ‘het bittere gevolg van het beleid van wapenlobby NRA‘. Dat je in Amerika zonder degelijke achtergrondcheck een wapen kunt kopen vindt Fischer ‘een van de domste beslissingen ooit’.

De Australische krant de Herald Sun zette de foto’s van de drie tieners op hun voorpagina en kopte: ‘De tieners die volgens de Amerikaanse politie onze ster doodschoten’ en ‘De gezichten van het kwaad’.

Moord

De 22-jarige Chrisopher Lane was in Amerika om te honkballen en had een beurs voor de East Central University. Tijdens het joggen werd de Australiër in zijn rug geschoten door een van de tieners.

De verdachte is met zijn twee vrienden opgepakt, ze worden waarschijnlijk als volwassenen berecht. De tieners verklaarden dat ze Lane ‘uit verveling’ doodschoten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.