buitenland

Australische partij betreurt vertrek politicus na islamblunder

Door Anna Vossers - 10 augustus 2013

De partij van een 27-jarige Australische politica die in de eerste 48 uur van haar politieke loopbaan wereldfaam verwierf met een interview waarin ze verkondigde niets tegen het ‘land’ Islam te hebben, betreurt het dat de vrouw zo snel na haar televisiedebuut alweer uit de politiek stapt. Ze heeft nog steeds de volledige steun van de zeer rechtse One Nation-partij.

Stephanie Banister, 27, was sinds een aantal dagen kandidaat voor de partij One Nation verkiezingen in Queensland, maar partijleider Jim Savage liet vandaag weten dat zij vanwege de commotie die er over haar interview met televisiezender Seven Network was ontstaan, stopt. Beelden van dat interview zijn op YouTube al meer dan 300.000 keer bekeken.

Islam als land

De tot dan toe volslagen onbekende politicus, die eerder al stickers met de tekst ‘Halal food funds terrorism‘ op supermarktproducten van Nestlé plakte, beging in haar eerste interview op de nationale televisie blunder op blunder. ‘Ik ben niet tegen Islam als een land’ was een van haar uitspraken.

Ook zei ze dat Joden hun eigen geloof hebben, ‘waarin ze Jezus Christus volgen’ en zei ze dat de Koran ‘haram’ was.

Spijt

Volgens partijleider Savage zijn Banister en haar gezin na het interview bedreigd en staat ze onder enorme druk. Hij vindt het jammer dat Banister al na een paar dagen weer uit de politiek stapt. Savage: ‘We hebben haar beslissing met tegenzin geaccepteerd’.

Banister zelf baalt ook van wat er is gebeurd met het interview en heeft spijt van haar uitspraken. Ze neemt het de televisiezender kwalijk hoe ze haar hebben neergezet: ‘Door de manier waarop de zender het interview monteerde, kom ik nogal dom over’, aldus de oud-politicus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.