buitenland

Bacterie zuivelbedrijf Fonterra toch niet schadelijk

28 augustus 2013

De producten van zuivelbedrijf Fonterra in Nieuw-Zeeland zijn niet besmet geraakt met de bacterie die botulisme kan veroorzaken. De melkproducten raakten in opspraak door berichten over de aanwezigheid van de schadelijke bacterie, waarop enkele landen een invoerverbod instelden.

Het ministerie van Industrie in Nieuw-Zeeland heeft na onderzoek geconcludeerd dat de gevaarlijke bacterie clostridium botilum niet aanwezig is in de producten van Fonterra.

Alarm

Begin augustus legde Fonterra, de grootste zuivelexporteur ter wereld, de eigen productie stil. In proeven werd de gevaarlijke bacterie in een ingrediënt van babymelkpoeder en sportdranken aangetroffen.

De ‘besmette’ producten zijn bij acht afnemers van het Nieuw-Zeelandse bedrijf terechtgekomen, waaronder Australië. Grote afnemers als Rusland, China en Sri Lanka besloten vervolgens een invoerverbod voor de melkproducten van Fonterra in te stellen.

Onschuldig

Nieuwe tests van de Nieuw-Zeelandse regering hebben uitgewezen dat de melkproducten van Fonterra geen schadelijke bacteriën bevatten.

Er is wel een andere bacterie gevonden: clostridium sporogenes. De gevonden bacterie kan leiden tot voedselbederf, maar is verder onschuldig.

Zuivelbedrijf Fonterra is de belangrijkste exporteur van Nieuw-Zeeland en verantwoordelijk voor een kwart van de export in het land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.