buitenland

Ban Ki-moon: ‘drones niet voor luchtaanvallen’

Door Josefine van Enk - 13 augustus 2013

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van Verenigde Naties (VN) vindt dat drones niet ingezet mogen worden voor luchtaanvallen op terreurverdachten. Bij een bezoek aan de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zei hij dat de onbemande vliegtuigen alleen voor verkenningsdoeleinden gebruikt dienen te worden.

Dat meldt het Belgische persbureau Belga.

Stellingname

Ban noemt de drones ‘in essentie vliegende camera’s’. ‘Het is een duidelijke stellingname van de VN dat het gebruik van drones moet voldoen aan het internationale recht en het internationale mensenrecht’ zegt de VN-secretaris-generaal.

Hij roept op het internationale recht te respecteren: ‘Alle nodige inspanningen om fouten en burgerslachtoffers te vermijden, moeten worden gedaan.’

Dodelijk

Het is geen toeval dat Ban Ki-moon deze uitspraken in Pakistan doet. Pakistan wordt samen met Jemen het meest getroffen door de met raketten bewapende Amerikaanse drones.

Honderden Pakistanen, onder wie ook burgers, kwamen om het leven bij de Amerikaanse luchtaanvallen, gericht op moslimextremisten. Ook in Jemen zijn sinds juli zeker twintig terreurverdachten gedood door drones.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.