buitenland

Bendelid van beruchte ‘Pink Panthers’ na klopjacht weer vast

Door Anne-Marie Spermon - 30 augustus 2013

De Zwitserse politie is erin geslaagd een ontsnapt lid van de Pink Panther-roofbende op te pakken. De crimineel ontsnapte eind juli uit een gevangenis in het Zwitserse plaatsje Orbe, bij Lausanne.

Zo’n vijftig rechercheurs en een groot aantal honden waren op de zaak gezet. Zij slaagden er donderdagavond uiteindelijk in de gevangene weer in te rekenen.

De 34-jarige Bosniër zat een celstraf uit van bijna zeven jaar. Hij werd opgepakt na een zeer gewelddadige juwelenroof in Zwitserland, maar heeft nog veel meer misdaden op zijn kerfstok als lid van de zeer succesvolle, maar gewelddadige Pink Panther-bende.

Reddingsactie

De gevangene ontsnapte ruim een maand geleden tijdens een eenvoudige en effectieve ‘reddingsactie‘ van twee handlangers. Zij ramden de prikkeldraadhekken van het complex met busjes omver, losten enkele waarschuwingsschoten en namen de veroordeelde kinderlijk eenvoudig mee.

Een spectaculaire achtervolging van de politie volgde, maar mocht niet baten.

Diamant

De Pink Panther-bende berooft sinds eind jaren negentig juwelenzaken wereldwijd. Na bezoekjes aan onder meer winkels in Tokio, Saint-Tropez en Dubai maakte de roofbende volgens Interpol al ruim 330 miljoen euro buit.

De criminele groep dankt zijn naam aan zijn vernuftige werkwijze. De bende verstopte ooit een diamant van een half miljoen pond (ruim 585.000 euro) in een pot gezichtscrème, in navolging van een scène uit de Amerikaanse filmserie The Pink Panther.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.