buitenland

Berlusconi: justitie hervormen, anders vervroegde verkiezingen

Door Anna Vossers - 02 augustus 2013

De partij van ex-premier Silvio Berlusconi, Popolo della Libertà (PdL) moet zorgen voor een hervorming van de Italiaanse justitie. Anders moet de partij aansturen op vervroegde parlementsverkiezingen.

Dat heeft partijleider Berlusconi vrijdag gezegd, meldt persbureau ANSA.

Coalitie

De PdL vormt een regeringscoalitie met de centrumlinkse Democratische Partij van premier Enrico Letta. De samenwerking tussen beide partijen verloopt moeizaam.

Letta zei vrijdag op een persconferentie te hopen dat ‘persoonlijke belangen’ de samenwerking tussen de coalitiepartijen niet in de weg zullen staan, meldt The Local.

Veroordeling

Berlusconi werd donderdag door de Italiaanse Hoge Raad definitief veroordeeld tot vier jaar celstraf voor belastingfraude voor de Mediaset-zaak.

Mediaset kocht filmrechten op in de Verenigde Staten via zusterbedrijfjes in belastingparadijzen. Door de prijzen op te drijven van deze filmrechten, werd de winst ogenschijnlijk teruggebracht en ging er veel geld buiten het zicht van de fiscus naar deze belastingvriendelijke oorden. Berlusconi heeft altijd volgehouden dat hij niets van deze praktijken heeft geweten, maar hij is nu toch voor het eerst veroordeeld voor fraude.

Reactie

In een videoboodschap reageerde de ex-premier op de uitspraak, die volgens hem op ‘niets is gebaseerd’. Hij zei dat hij al twintig jaar valselijk wordt beschuldigd en beklemtoonde dat hij actief wil blijven in de politiek.

Het Hof heeft nog niet besloten of Berlusconi een verbod op het uitoefenen van een publieke functie krijgt opgelegd. Wel is al duidelijk dat hij zijn paspoort moet inleveren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.