buitenland

Berlusconi reageert op veroordeling voor fraude (video)

Door Claartje Vogel - 02 augustus 2013

De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi reageert in een videoboodschap op zijn veroordeling tot vier jaar celstraf wegens belastingfraude. Hij zegt dat de uitspraak op ‘niets is gebaseerd’ en beklemtoont dat hij actief wil blijven in de politiek.

Ex-premier Berlusconi zegt in de video dat hij al twintig jaar doelwit is van ongegronde beschuldigingen. Donderdag werd hij voor het eerst veroordeeld voor een strafbaar feit.

Opnieuw in de politiek

De oud-premier wil dat het justitieel stelsel wordt hervormd. Hij zal ‘doorgaan met zijn politieke strijd’ en wil Forza Italia opnieuw lanceren. Dat is de rechtse partij waarmee Berlusconi in 1994 de politiek intrad.

De ex-premier werd donderdag veroordeeld tot vier jaar celstraf en een verbod om een publieke functie uit te oefenen. Hij is schuldig bevonden aan belastingfraude met zijn bedrijf Mediaset. Het Hof moet nog bepalen hoe lang Berlusconi geen publieke functie mag uitoefenen.

Huisarrest

Omdat Berlusconi Senator is, kan hij niet strafrechtelijk worden veroordeeld. De Italiaanse Senaat moet er nu over stemmen of de onschendbaarheid van Berlusconi wordt opgeheven.

Als dit gebeurt, krijgt Berlusconi geen gevangenisstraf maar huisarrest. Dit heeft te maken met zijn leeftijd (76 jaar) en met de Amnestiewet die de overbevolkte gevangenissen in Italië moet tegengaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.