buitenland

Bevel legerleiding: Hosni Mubarak onder huisarrest

Door Shari Deira - 21 augustus 2013

Oud-president Hosni Mubarak van Egypte komt op vrije voeten, maar wordt wel onder huisarrest geplaatst zodra hij uit de gevangenis is. De Egyptische legerleiding heeft hiertoe een bevel uitgevaardigd, gebruikmakend van de noodtoestand.

Dat heeft de advocaat van Mubarak woensdagavond laten weten. Zijn cliënt zal naar verwachting morgen worden vrijgelaten.

Val

Rechters laten Mubarak vrij omdat de maximale tijd dat hij in voorarrest kan zitten, is verstreken. De aanklagers gaan hiertegen niet in beroep.

De 85-jarige Mubarak werd opgesloten na de val van zijn regering in 2011, sindsdien zit in hij in voorarrest. Tegen hem loopt nog een proces voor medeplichtigheid aan de moord van achthonderd demonstranten.

Vorig jaar werd de Egyptische oud-president al veroordeeld tot een levenslange celstraf omdat hij niets had gedaan om de dood van betogers te voorkomen.

De aanklagers gingen in hoger beroep omdat zij de doodstraf eisten, maar het vonnis werd in januari ongedaan gemaakt omdat er geen concreet bewijs zou zijn en het daadwerkelijke dodenaantal onbetrouwbaar was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.