buitenland

Brits Lagerhuis stemt tegen militair ingrijpen in Syrië

Door Anna Vossers - 29 augustus 2013

Het Britse Lagerhuis heeft donderdag tegen een militaire actie in Syrië gestemd. In een motie vroeg de regering het parlement om in beginsel in te stemmen met een aanval.

Premier David Cameron heeft gezegd dat het duidelijk is dat het Lagerhuis geen actie wil en dat hij de wens van het parlement zal volgen.

Voorlopig

Het besluit is slechts voorlopig. Het parlement kreeg van de Britse regering de verzekering dat de uitkomsten van het onderzoek van de VN-inspecteurs in Damascus wordt afgewacht, en dat de regering niet besluit tot ingrijpen zonder het parlement nogmaals te raadplegen.

Cameron, die de gifgasaanval van vorige week woensdag een ‘humanitaire ramp’ noemde, zei in het debat dat ‘niets doen een keuze is, een keuze met gevolgen’. Volgens hem reiken de gevolgen van niet-ingrijpen verder dan het gebruik van chemische wapens door de Syrische president Bashar al-Assad.

Bewijs

De Verenigde Staten hebben laten weten dat er geen ‘smoking gun‘ is gevonden die bewijst dat Assad persoonlijk het gebruik van chemische wapens heeft bevolen. Dat hebben Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen donderdag gezegd.

In geheime berichten van inlichtingendiensten is men er wel vrij zeker van dat Syrische regeringstroepen de aanval op 21 augustus hebben uitgevoerd. Volgens de Britse geheime dienst heeft Assad de bevoegdheid chemische wapens in te zetten ‘waarschijnlijk gedelegeerd’ aan hoge commandanten.

Veiligheidsraad

Groot-Brittannië is naast China, Rusland, de Verenigde Staten en Frankrijk een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De leden met vetorecht hebben donderdag opnieuw overlegd over Syrië. Er waren discussies, maar de posities ‘liggen nog ver uit elkaar’, zeggen diplomaten volgens de BBC.

Woensdag werden de landen het ook al niet eens over een door de Britten voorgestelde resolutie over een militaire actie om Assad te straffen voor de gifgasaanval.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.