buitenland

Britten en Duitsers sluiten ambassades in Jemen

Door Claartje Vogel - 03 augustus 2013

Ook Groot-Brittannië en Duitsland sluiten zondag en maandag hun ambassades in Jemen. De Amerikaanse overheid besloot vrijdag al om ambassades in het Midden-Oosten en Noord-Afrika tijdelijk dicht te houden vanwege terroristische dreigementen.

De ministeries van Buitenlandse Zaken in Londen en Berlijn maakten vrijdag hun voorzorgsmaatregelen bekend.

Al-Qa’ida

Amerikaanse inlichtingendiensten onderschepten deze week gesprekken tussen Al-Qa’ida-leiders. De gesprekken gaan over aanslagen gericht tegen Amerikanen of ‘Amerikaanse belangen’ in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De Amerikaanse overheid sluit vanaf zondag 21 ambassades in landen als Bangladesh, Libië, Egypte en Israël. Hoelang de vertegenwoordigingen in gesloten blijven, is nog niet bekend.

Negatief reisadvies

Amerika geeft een negatief reisadvies van minstens een maand voor landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Inlichtingendienst CIA geeft geen details, maar noemt de dreigementen ‘veel serieuzer dan gewoonlijk’.

Nederland sluit geen ambassades, maar er geldt al langer een negatief reisadvies voor Jemen. Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar het Arabische land af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.