buitenland

‘Broer Al-Qa’ida-leider al-Zawahiri opgepakt in Caïro’

Door Shari Deira - 17 augustus 2013

De politie in Egypte heeft Mohamed al-Zawahiri, broer van Al-Qa’ida-leider Ayman al-Zwahiri, vrijdag opgepakt. Hij werd gearresteerd bij een wegversperring in de wijk Gizeh, in de hoofdstad Caïro.

Dat zeggen bronnen binnen de Veiligheidsdienst. Mohamed al-Zawahiri zou leiding geven aan een beweging van radicale salafisten, die streeft naar een zuivere islam.

Salafisten

De broer van de leider van Al-Qa’ida wordt verdacht van betrokkenheid bij recente aanslagen in de Sinaïwoestijn. Toen Mohamed Morsi aan de macht was, bood al-Zawahiri zichzelf aan als bemiddelaar tussen de radicale salafisten in de Sinaï en de regering.

Van 1999 tot 2011 zat Mohamed al-Zawahiri in de gevangenis voor terreurdaden. Kort na zijn vrijlating werd hij opnieuw opgepakt voor een oude zaak, maar vorig jaar werd hij door een militair tribunaal vrijgesproken.

Doodstraf

Mohamed al-Zawahir zou Morsi volgens het Egyptische weekblad al-Ahram hebben overgehaald om 25 leden van Al-Qa’ida, die tot de doodstraf en levenslang waren veroordeeld, vrij te laten.

Ayman al-Zawahiri werd leider van terreurnetwerk Al-Qa’ida na de dood van Osama bin Laden, twee jaar geleden in Pakistan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.