buitenland

Burgemeester vrij, gijzeling gemeentehuis duurt voort

Door Anne-Marie Spermon - 19 augustus 2013

Sepp Mißlbeck, de burgemeester van het Beierse Ingolstadt, is na een gijzeling in het gemeentehuis van de stad vrijgelaten. Dit betekent dat nog twee mensen in het gebouw vastzitten.

De Beierse politie bevestigt dat een speciaal team er na zware onderhandelingen in is geslaagd de gijzelnemer over te halen om de burgemeester vrij te laten.

Twee gemeenteambtenaren zouden, nadat de gijzeling maandagochtend iets voor 9.00 uur begon, nog altijd worden vastgehouden. De gijzelnemer, een 24-jarige stalker van één van de medewerkers, heeft sinds vanochtend geen duidelijk eisenpakket bekendgemaakt. De gestalkte werknemer, mogelijk de 25-jarige receptioniste van Mißlbeck, zou één van de twee gegijzelden zijn.

Merkel naar gemeentehuis

Een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontkent dat de gijzeling iets te maken heeft met het campagnebezoek dat Merkel maandagmiddag zou brengen aan Ingolstadt.

De campagnebijeenkomst is afgezegd. De bondskanselier verschijnt naar verwachting vanmiddag wel, samen met de minister-president van de deelstaat Beieren, Horst Seehofer, op het plein voor het raadhuis.

De politie staat met 208 manschappen paraat en heeft regelmatig contact met de gewapende gijzelnemer. De man kreeg vanwege het stalken van de medewerker al een voorwaardelijke straf van een jaar en acht maanden opgelegd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.