buitenland

Cameraman Sky News gedood in Egypte

Door Tom Reijner - 14 augustus 2013

De Sky News-cameraman Mick Deane (61) werd dodelijk geraakt tijdens een reportage over het geweld tussen aanhangers van de Moslimbroederschap en het leger in Caïro, Egypte. De Brit was vijftien jaar werkzaam voor Sky News.

De rest van het team waar hij deel van uitmaakte, bleef ongedeerd. Dat meldt nieuwszender Sky News woensdag.

Reacties

Het hoofd van Sky News, John Riley, beschreef Deane als ‘de allerbeste cameraman, een briljante journalist en een mentor voor velen bij Sky News’.

Ook de Britse premier David Cameron liet in een reactie weten dat hij de dood van Mick Deane betreurt.

Noodtoestand

De situatie in Egypte is erg onrustig. Waarnemend president Adly Mansour van Egypte kondigde woensdag de noodtoestand af in het hele land. De noodtoestand duurt een maand. In de steden Caïro, Alexandrië en Suez is ook een avondklok van 19.00 uur ’s avonds tot 06.00 uur ’s ochtend van kracht.

Dodental

Het geweld in Egypte bij het opbreken van de zitdemonstraties van aanhangers van de Moslimbroederschap heeft tot veel doden geleid. Berichten over het dodental lopen sterk uiteen.

De Egyptische regering spreekt van 95 doden. Leden van de Moslimbroederschap hebben het over 200 doden. De regering roept de aanhangers van de Moslimbroederschap op het geweld te staken.

De regering is van mening dat het opbreken van de demonstaties ordelijk verloopt. De Moslimbroederschap ziet dat anders. De organisatie van oud-president Mohammed Morsi spreekt van een bloedbad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.