buitenland

Cameron instrueert leger, ‘Obama overweegt militaire actie Syrië’

Door Anne-Marie Spermon - 27 augustus 2013

Het Britse leger bereidt zich voor om in geval van nood te reageren op het vermeend gebruik van gifgas in Syrië. Groot-Brittannië sluit daarmee, net als de Amerikanen, een militaire actie tegen het land niet uit.

Dat maakte de Britse regering dinsdag bekend.

Proportionele actie

Een woordvoerder van premier David Cameron bevestigt dat de premier zeker een ‘proportionele actie’ overweegt. Net als de Verenigde Staten en Frankrijk gaat hij ervan uit dat de regering van Bashar al-Assad chemische wapens heeft gebruikt tegen de eigen bevolking. Donderdag komt het Britse parlement in een spoedzitting bijeen.

Inspecteurs van de Verenigde Naties (VN) stellen intussen hun onderzoek naar het gebruik van gifgas uit tot woensdag, vanwege onenigheid over de veiligheidsmaatregelen. Maandag beschoten scherpschutters een konvooi van het VN-team.

‘War speech’

De aanwijzingen dat Amerika, Groot-Brittannië en Frankrijk hard willen optreden tegen Syrië worden steeds sterker.  Afgelopen weekend overlegden de Amerikaanse president Barack Obama en de Franse president François Hollande telefonisch met de Britten over hun opties.

In een emotionele speech benadrukte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maandag dat Syrië het internationaal recht heeft overschreden en dat dit niet zonder harde consequenties zal blijven. Media noemden de toespraak een regelrechte ‘war speech’. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post plant Obama een korte militaire aanval op Syrië.

Voorzichtigheid

Rusland, China en Iran manen daarentegen tot voorzichtigheid. Volgens Iran, in een directe reactie op Kerry, onderschat het Westen de gevolgen van buitenlandse interventie; Rusland en China spreken zich al geruime tijd uit tegen westerse bemoeienis.

David Cameron brak eerder deze week zijn vakantie af om te kunnen overleggen met de Britse Nationale Veiligheidsraad over de crisis in Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.