buitenland

China beëindigt gebruik van organen dode gevangenen

Door Josefine van Enk - 15 augustus 2013

China stopt met het gebruiken van de organen van geëxecuteerde gevangenen. Vanaf november zal het gebruik in stappen tot nul worden teruggebracht.

Wanneer voor het laatst de organen van gevangenen worden gebruikt is nog onbekend, zo meldt Reuters donderdag.

Imago

China is het enige land dat nog gebruik maakt van de organen van geëxecuteerde gevangenen en krijgt internationaal veel kritiek op deze gewoonte. Mensenrechtenorganisaties claimen dat veel gevangenen vooraf niet op de hoogte zijn van de orgaantransplantaties.

Hoewel veel Chinezen het goed vinden dat gevangenen na hun dood organen afstaan omdat ze zo hun eer kunnen herstellen, vrezen politici dat het imago van China internationaal schade op zal lopen door dit gebruik voort te zetten.

Tekort

Er worden in China elk jaar 300.000 nieuwe patiënten op de wachtlijst voor organen bijgeschreven. Slechts een op de dertig Chinezen krijgt vervolgens een nieuw orgaan.

Doordat er niet aan de grote vraag naar organen kan worden voldaan, is er in China een grootschalige orgaanhandel ontstaan. De illegale handel werd in 2007 door de Chinese overheid verboden.

Het tekort zal na het stoppen met het gebruiken van organen van geëxecuteerde gevangenen vermoedelijk toenemen. Om het gat te dichten begint de overheid in november met een landelijk programma om vrijwillige donoren te werven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.