buitenland

China hervormt opvallend naar tweekinderenpolitiek

Door Anne-Marie Spermon - 05 augustus 2013

De Chinese regering gaat komend najaar de eenkindpolitiek, die in werking is sinds 1979, ombuigen naar een zogenaamde tweekinderenpolitiek. De voornaamste oorzaak voor dit opvallende beleidsplan is de alsmaar zorgwekkender vergrijzing van de Chinese samenleving.

Dat meldt het NRC Handelsblad maandag.

Twee kinderen

Volgens de nationale gezondheidszorg- en familieplanningscommissie mogen na de hervormingen alle stellen met een kinderwens twee kinderen krijgen.

Om de kosten van de enorme vergrijzing onder Chinezen te drukken, zou het kabinet van premier Li Keqiang ook de pensioensgerechtigde leeftijd willen verhogen. Mannen mogen daar nu met zestig jaar met pensioen, en vrouwen zelfs al als zij 55 jaar oud zijn.

Man-vrouw verhouding

Het aantal gepensioneerden groeit jaarlijks met ongeveer 15 procent, en de Chinese regering is bang dat er vanaf 2025 niet genoeg jongeren meer zullen zijn om de industrie op peil te houden.

Ook hopen de overheid en demografen dat de maatregel de scheve man-vrouw verhouding kan herstellen. In China worden op elke honderd meisjes ruim 117 jongens geboren, wat leidt tot een groot tekort aan huwbare vrouwen.

Loslaten

Sinds twee jaar mogen ouders van meisjes, vissers, boeren en minderheden al twee kinderen hebben.

Wetenschappers melden regelmatig dat de eenkindpolitiek ertoe leidt dat Chinese kinderen enkele belangrijke sociale eigenschappen missen. Zo zouden deze kinderen minder vertrouwen hebben in anderen en pessimistischer zijn.

De regering zegt de familiewetgeving echter niet volledig te kunnen loslaten, omdat algemene voorzieningen, zoals land en grondstoffen, nog altijd schaars zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.