buitenland

Door ‘Into the Wild’ geïnspireerde 18-jarige dood in bos gevonden

27 augustus 2013

De 18-jarige Johnathan Croom is maandag dood gevonden in een bos in de Amerikaanse staat Oregon. Hij raakte geïnspireerd door het waargebeurde verhaal ‘Into the Wild’, waarin Christopher McCandless de stad ontvlucht om zichzelf opnieuw uit te vinden in de wildernis, ook McCandless overleefde zijn avontuur niet.

Dat meldt CNN. Het lichaam van Johnathan Croom werd maandag in Oregon gevonden door de politie. De autoriteiten gaan er vooralsnog vanuit dat de jongen zelfmoord heeft gepleegd, maar geven niet aan waarom.

Avontuur

De 18-jarige werd driehonderd meter verwijderd van zijn auto gevonden, die de politie een week geleden ontdekte. Het laatste dat Johnathan van zich liet horen was een sms met: ‘Ik sms je als ik dit overleef’.

Volgens de vader van de jongen, David Croom, was Johnathan obsessief geïnteresseerd in de film Into the Wild. Zijn zoon speculeerde over de mogelijkheden om het voorbeeld van McCandless te volgen en de wildernis van Alaska te trotseren.

David Croom zegt in het programma Piers Morgan Live dat Johnathan het verhaal van Chris McCandless romantiseerde en zich niet realiseerde dat het verhaal een slecht einde had: McCandless overleed.

Film

De 24-jarige Chris McCandless verbrak na zijn afstuderen in 1990 het contact met zijn ouders en reisde twee jaar door Amerika. Zijn laatste expeditie naar Alaska werd de jongeman fataal. McCandless leefde in een schoolbus in Alaska waar hij, afgesloten van de buitenwereld, vermoedelijk verhongerde.

Het verhaal van Christopher McCandless werd in 1996 door Jon Krakauer tot een boek verwerkt en beleefde in 2007 zijn filmpremière.

Emotionele oproep

De ouders van de overleden 24-jarige, Walt en Billie McCandless, deden een emotionele oproep aan Johnathan. Billie McCandless: We willen zeggen, jongenman, bel alsjeblieft je ouders. Niemand zal zich ooit zoveel zorgen om je maken, om je geven en van je houden als je moeder en vader.’

De schoolbus die Christopher McCandless bewoonde, wordt nog steeds bezocht door gefascineerde toeristen. In mei moest een helikopter drie Duitsers uit Alaska’s wildernis redden, die op zoek waren naar de schoolbus. Een Zwitserse vrouw overleed in 2010 in een rivier toen ze onderweg was naar de bus.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.