buitenland

Drugsoorlog: minstens 46 doden bij vuurgevechten Mexico

Door Anna Vossers - 05 augustus 2013

Twee rivaliserende drugsbendes in Mexico hebben elkaar de afgelopen dagen in verschillende vuurgevechten afgeslacht. Minstens 46 bendeleden kwamen afgelopen dagen om door kogels.

Dat meldt de krant La Jornada op basis van legerbronnen.

Los Zetas

Het gaat om leden van Los Zetas, de grootste en gewelddadigste criminele clan van Mexico, en diens concurrent het Golf-kartel, die elkaar gedurende drie achtereenvolgende nachten onder vuur namen in Zacatecas in het midden van het Midden-Amerikaanse land.

Donderdag zou volgens Mexicaanse media een groep van het Golf-kartel op een autoweg in gevecht zijn geraakt met een konvooi van veertien SUV’s met daarin tachtig bendeleden van de Zetas. Daarbij vielen 38 doden, de slachtoffers waren van beide zijden.

In de volgende nachten werden op verschillende plaatsen in het midden van het land meerdere criminelen van beide rivalen geliquideerd. Niet-bevestigde schattingen in de media lopen op tot een totaal van 65 doden sinds donderdag.

Z40

In Mexico woedt al jaren een hevige drugsoorlog. Sinds de arrestatie van drugsbaron Treviño Morales alias ‘Z40’, de leider van Los Zetas, is het drugsgeweld in het land verder toegenomen. De machtsbalans tussen de criminele organisaties zou sinds het wegvallen van de Zetas-baas zijn verstoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.