buitenland

E-mailprovider waarvan Edward Snowden gebruikmaakte, stopt

Door Anna Vossers - 09 augustus 2013

Lavabit, de e-maildienst waarmee klokkenluider Edward Snowden vermoedelijk zijn e-mails verstuurde, stopt. De eigenaar van de dienst laat doorschemeren dat hem is verzocht om e-mailgegevens door te geven aan Amerikaanse inlichtingendiensten.

Hoewel eigenaar Ladar Levinson het niet letterlijk zegt, suggereert de verklaring die hij op de website van Lavabit zette toen hij de e-maildienst donderdag sloot, dat hij is benaderd door inlichtingendiensten.

Levinson schrijft: ‘Ik ben gedwongen om een moeilijke beslissing te nemen: medeplichtige worden in misdaden tegen het Amerikaanse volk, of weglopen van bijna tien jaar hard werk door Lavabit te sluiten.’

Informatieverzoek

Levinson mag niet uitleggen waarom hij stopt met de e-mailprovider, schrijft hij, maar Amerikaanse media zoals The New York Times vermoeden dat de Amerikaanse overheid informatie bij hem heeft opgevraagd. De overheid hoeft dergelijke verzoeken niet openbaar te maken, terwijl de betrokken personen of instanties tegelijkertijd verplicht zijn over informatieverzoeken van de National Security Agency (NSA) te zwijgen.

De enige manier om te voorkomen dat de NSA bij de gegevens zou komen, zou het uitzetten van de servers zijn, schrijft The New York Times.

Texaanse programmeurs richtten in 2004 de zwaar beveiligde e-mailservice Lavabit op uit bezorgdheid over het privacybeleid van onder meer Google’s e-mailservice Gmail. Zo’n 350.000 personen maakten wereldwijd gebruik van de dienst. Naar verluidt was klokkenluider Edward Snowden een van hen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.