buitenland

Egypte: hoogste leider Moslimbroederschap opgepakt

Door Tom Reijner - 20 augustus 2013

In Egypte is de hoogste leider van de Moslimbroederschap, Mohamed Badie, door veiligheidstroepen opgepakt. Hij is gearresteerd in een huis in Nasr City, een wijk in het noordoosten van de hoofdstad Caïro.

Dat meldt het Egyptische staatspersbureau dinsdag.

Geweld

De autoriteiten beschuldigen de 70-jarige Badie ervan samen met andere hooggeplaatste Moslimbroeders te hebben aangezet tot geweld tegen betogers. Vlak bij het huis waar de leider van de Moslimbroederschap werd opgepakt, demonstreerden wekenlang aanhangers van de Moslimbroederschap.

De aanhangers keerden zich tegen de afzetting van president Mohammed Morsi, een afgevaardigde van de Moslimbroederschap. Woensdag leidde een confrontatie tussen het leger en deze groep tot een geweldsuitbarsting, waarbij honderden doden vielen.

Morsi

Badie moet zondag voor de rechter komen. Ook Morsi wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van betogers in december vorig jaar. De oud-president wordt ook verdacht van het samenspannen met de Palestijnse Hamasbeweging.

Het openbaar ministerie van Egypte doet onderzoek naar Morsi. Hij heeft een voorlopige hechtenis opgelegd gekregen van twee weken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.