buitenland

‘Ex-minnaar nam na aangifte nog contact met Heleen Mees op’

Door Anna Vossers - 19 augustus 2013

Topeconoom Willem Buiter nam, nadat hij aangifte had gedaan van stalking tegen econoom en feminist Heleen Mees, nog contact met haar op. Op 7 augustus zou hij haar nog via netwerksite LinkedIn hebben benaderd.

Ook voegde Buiter haar eind juni zelf weer toe als contactpersoon in het belprogramma Skype, nadat hij haar drie dagen eerder had verwijderd. Dat zei Mees’ raadsman, topadvocaat Ira London, maandag in de rechtbank in New York.

Celstraf

Heleen Mees krijgt op 24 oktober van de politierechter te horen of zij schuldig is aan stalking van haar ex-minnaar Buiter en wat daarvoor haar straf is. De maximale straf die ze zou kunnen krijgen, is een jaar celstraf.

Mees kan alleen een maximale straf krijgen, als duidelijk is dat het contact dat Mees met Buiter had ongewenst was, en dat Buiter er expliciet over is geweest dat hij dit niet langer wilde. Mees’ advocaat voert ter verdediging aan dat de relatie en het contact tussen de twee wederzijds was.

Het contactverbod tussen Buiter en Mees blijft voorlopig gehandhaafd. Buiter heeft wel de beschuldiging dat Mees zijn kinderen lastigviel, ingetrokken.

Arrestatie

De Nederlandse Heleen Mees (44) werd begin juli gearresteerd in de Verenigde Staten vanwege het stalken van haar ex-partner Willem Buiter (63). Ze zou hem na het beëindigen van hun relatie hebben lastiggevallen met duizenden, vaak seksueel getinte of dreigende, sms’jes en e-mails. Ze zou Buiter onder meer naaktfoto’s van haarzelf, foto’s van dode vogels en doodsverwensingen hebben gestuurd.

Mees kwam vrij uit de cel nadat een loodgieter uit Brooklyn haar borgsom van 5.000 dollar had betaald.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.