buitenland

Excuses Amerikaanse militair voor doodschieten Afghanen

Door Shari Deira - 22 augustus 2013

De Amerikaanse sergeant Robert Bales heeft zijn excuses aangeboden voor het doodschieten van zestien Afghaanse burgers. ‘Sorry is niet goed genoeg, maar ik heb echt spijt. Wat ik deed was een laffe daad.’

Dat zei Bales donderdag tegen de jury van een militaire rechtbank in Washington. Bales heeft bekend dat hij zestien Afghanen, onder wie negen kinderen, heeft doodgeschoten.

Vietnam

Het incident had plaats in maart vorig jaar in de Afghaanse provincie Kandahar. Bales trokt twee dorpen binnen en schoot daar de burgers dood. Het was de ergste misdaad van een individuele Amerikaanse militair sinds de oorlog in Vietnam in de jaren zestig en zeventig.

Bales kan door zijn schuldbekentenis en zijn excuses de doodstraf ontlopen. De jury moet nu beslissen of de ex-militair een levenslange celstraf krijgt of dat hij na twintig jaar cel in aanmerking komt voor vrijlating.

Druk

De advocaten van Bales bepleiten dat hun cliënt is bezweken onder de zware druk van zijn laatste periode in Afghanistan. Hij zou lijden aan een posttraumatische stressstoornis en had een hersenbeschadiging opgelopen tijdens een eerdere uitzending.

Tijdens een zitting in juni zei Bales al dat er geen ‘redenen in de wereld zijn’ voor zijn daad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.