buitenland

FARC en Colombia leggen vredesoverleg stil

Door Claartje Vogel - 24 augustus 2013

De onderhandelingen over vrede tussen de regering van Colombia en guerrillabeweging FARC zijn voor onbepaalde tijd opgeschort. De onderhandelaars van de regering zijn vrijdag teruggeroepen uit Cuba.

De FARC wil een voorstel voor een referendum van president Juan Manuel Santos bestuderen. De president wil weten wat de mening van de Colombiaanse bevolking is over een eventueel vredesakkoord tussen de regering en de guerrilla’s. De FARC wil eerst weten wat voor gevolgen het regeringsvoorstel zal hebben.

Overleg

De Nederlandse Tanja Nijmeijer was een van de onderhandelaars in de Cubaanse hoofdstad Havana bij overleg tussen de Colombiaanse regering en de FARC. De extreemlinkse rebellengroep FARC voert al bijna vijftig jaar een oorlog tegen de regering.

Voor president Juan Manuel Santos, die zich naar verwachting volgend jaar beschikbaar stelt voor herverkiezing, staat vrede met de rebellen hoog op de agenda.

Belangrijke stap

De onderhandelingen zijn sinds november vorig jaar bezig. In mei zette de twee partijen een belangrijke stap toen zij overeenstemming bereikten over hervormingen in de landbouw.

De FARC is al een halve eeuw actief in Colombia en is berucht vanwege drugshandel, ontvoeringen en aanslagen op onder meer oliebedrijven. De laatste jaren heeft het Colombiaanse leger een aantal belangrijke rebellencommando’s gedood, maar de FARC heeft nog steeds enkele duizenden leden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.