buitenland

FBI: aanslag in Boston was niet te verhinderen

Door Anna Vossers - 02 augustus 2013

De Amerikaanse federale recherche FBI had weinig kunnen doen om de aanslagen tijdens de marathon van Boston te voorkomen. Hoewel verdachte Tamerlan Tsarnaev al eens in beeld was geweest, was uit onderzoek niet gebleken dat hij geradicaliseerd was.

FBI-agenten hadden de aanslagen tijdens de marathon van Boston in april daarom niet kunnen voorkomen, zegt de dienst in The New York Times. Bij bomaanslagen door de broers Tamerlan (26) en Dzjochar Tsarnaev (19) vielen 3 dodelijke slachtoffers en raakten ongeveer tweehonderd mensen gewond.

Rusland

De FBI kreeg veel kritiek toen bekend werd dat Rusland al in 2011 een brief naar de Amerikaanse ambassade in Moskou had gestuurd, waarin stond dat de uit de voormalige Sovjet-Unie afkomstige Tamerlan Tsarnaev ‘een volger van de radicale islam’ was en dat hij ‘drastisch was veranderd sinds 2010’. Volgens de Russen wilde Tsarnaev zich bij een terroristische groepering aansluiten.

Maar toen de FBI daarop Tamerlan Tsarnaev’s achtergrond en internetgeschiedenis natrok, werd er weinig gevonden dat hem verdachtmaakte. Ook uit gesprekken van FBI-agenten met zijn ouders en later met Tsarnaev zelf bleek niet dat hij was geradicaliseerd.

Reis

De FBI verzocht vervolgens de Russische inlichtingendiensten tweemaal om meer informatie, maar ontving niets. Het is onduidelijk of de FBI ervan op de hoogte was dat Tamerlan Tsarnaev in 2012 terugkeerde van een reis naar Rusland.

Inmiddels zijn de Amerikaanse procedures veranderd, waardoor buitenlandse reizen van mensen die door de FBI zijn onderzocht aan die dienst worden doorgegeven.

Rolling Stone

Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone plaatste deze week een omstreden interview met de jongste broer, Dzjochar Tsjarnajev, met een grote portretfoto op de cover.

Dzjochar Tsarnajev wordt door de Amerikaanse staat aangeklaagd voor het gebruik van massavernietigingswapens met de dood tot gevolg. Indien schuldig bevonden, kan hij de doodstraf krijgen. Zijn oudere broer overleed na de aanslagen bij een klopjacht door de politie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.