buitenland

Fort Hood-schutter schuldig bevonden, mogelijk doodstraf

Door Shari Deira - 23 augustus 2013

De jury van een militaire rechtbank in de Verenigde Staten heeft Nidal Hasan schuldig bevonden aan moord op dertien militairen en 32 pogingen daartoe. De 42-jarige Hasan kan hiervoor de doodstraf krijgen.

De juryleden waren het vrijdag unaniem eens over de daad van Hasan, een Amerikaan van Palestijnse afkomst.

Schot

Hasan opende in 2009 het vuur in Texas op een groep militairen die op het punt stond te vertrekken naar Irak. Dertien militairen kwamen om het leven, 31 raakten gewond en bij het 32ste militair miste het schot zijn menselijk doel.

Hasan raakte zelf deels verlamd toen hij werd neergeschoten door agenten. Welke straf hij krijgt, moet in de volgende fase van het proces bekend worden. De jury moet de rechter adviseren over een strafmaat. Hij kan voor zijn daad de doodstraf krijgen, die wordt uitgevoerd met een injectie.

Tijdens het proces verdedigde Hasan zichzelf en hij liet met uitzondering van het begin nauwelijks iets van zich horen. Hij weigerde donderdag dan ook een slotpleidooi te houden en besloot geen getuigen op te roepen of een eigen verklaring af te leggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.